Ini Cara Saya Jana Pendapatan Online>> Klik Sini <<

Follow-up Pelanggan Dengan Autoresponder

Saya terbaca di salah satu laman web berbahasa inggeris, untuk close 1 sale memerlukan 5-7 kali pendedahan kepada bakal prospek kepada produk yang nak dipasarkan. Banyangkan jika anda hanya berjumpa sekali sahaja. Sudah tentulah keberangkalian untuk close sales itu amat tipis.

Bisnes berteras kepada komisen seperti MLM, Insurans dan affiliates marketing serta lain-lain seumpamanya memerlukan FOLLOW UP. Jika tidak anda kerugian dari segi masa dan tenaga tanpa dapat hasil yang anda harapkan. Yang paling tragis anda kehilangan pelanggan sedia ada tanpa mendapat sebarang jualan.

Bagaimana nak melakukan FOLLOW UP ? Adakah dengan Whatsapp ? Call ? SMS ? Jumpa lagi dan lagi ?

Semua yang diatas anda boleh lakukan dan kesannya mungkin berbeza dari yang anda mahukan. Jika anda asyik wassup dan call, mungkin prospek bakal menyampah dengan anda. Begitu juga jika anda asyik SMS dan NAK JUMPA sentiasa. Prospek boleh jadi rimas dan mewujudkan pelbagai alasan untuk mengelak dari berjumpa anda.

Kaedah Follow Up seumpama itu boleh dilakukan tetapi bukan lah hingga menimbulkan suasana dingin diantara anda dan bakal pelanggan. Ada cara lain yang anda boleh lakukan tanpa menimbulkan sakit hati dan merosak hubungan anda dengan prospek.

Salah satu cara yang berkesan adalah dengan menggunakan email follow up secara automatik menggunakan autoresponder. Dengan menggunapakai autoresponder, anda boleh follow up pelanggan
menggunakan skrip follow up yang anda telah sediakan awal untuk tempoh masa yang anda tetapkan. Anda bukan sahaja jimat masa dan tenaga tetapi dari segi wang ringgit.

Ada pelbagai pilihan autoresponder dipasaran. Kebanyakannya adalah mengenakan bayaran bulanan ikut jumlah subscriber seperti Getresponse, Aweber ataupun mailChimp. Ada juga mengenakan bayaran tetap bulanan seperti trafficwave. Dan ada juga mengenakan bayaran sekali sahaja seperti Emelmatik yang saya guna sekarang.

Dibawah ini perbandingan harga yang dikenakan beberapa pengendali autoresponder yang populer

Getresponse

Aweber

MailChimp

TrafficWave

Emelmatik

 

Pemilihan autoresponder bergantung kepada tahap kemahiran anda dan yang penting tahap kewangan anda. Jika anda baru bermula maka autoresponder yang berbaloi adalah yang PERCUMA.

Namun begitu tempoh PERCUMA selalunya sementara. Tujuan UTAMA ianya PERCUMA adalah untuk anda test drive dahulu. Tetapi akhirnya yang penting adalah ianya ada Sistem Follow-Up Autoresponder yang mudah, ada Broadcasting, ada Form, ada option diantara SINGLE OPT IN dan DOUBLE OPT-IN dan yang paling mustahak MURAH dan BERBALOI.

Jika anda masih baru, cost bayaran bulanan terutama dalam USD memang membebankan. Lebih-lebih lagi apabila nilai RM jauh lebih rendah dari USD. So, option yang terbaik adalah dengan menggunapakai EMELMATIK. Ianya adalah produk dari Malaysia dan telah beroperasi sejak 2011.

Emelmatik mempunyai ciri-ciri asas sama seperti yang ada pada autoresponder luar negara. Yang saya amat tertarik dengan Emelmatik adalah Harganya. Anda hanya bayar sekali sahaja seumur hidup. Ciri ini amat sesuai khusus bagi anda yang masih baru nak menggunapakai autoresponder. Dengan Emelmatik, anda pun boleh mengesan OPEN rate bagi email yang anda hantar kepada pelanggan.

Cuma ada satu kekurangan iaitu Emelmatik tidak menyediakan Squezepage untuk anda. Namun begitu, anda dibekalkan kaedah untuk membuat sendiri secara percuma membuat SqueezePage mengguna Blogspot. Bagi saya ia berbaloi sebab secara tidak langsung anda diajar cara untuk membuat simple setting di blogspot.

Pemilihan autoresponder bergantung kepada tahap anda sekarang. Kebanyakan Otai di Malaysia saya perhatikan menggunapakai Aweber/Getresponse. Otai adalah golongan yang sudah pakar dan menghasilkan duit secara online. Mereka menggunapakai autoresonder yang lebih canggih sebab mereka memerlukannya khusus untuk membuat analisa yang lebih advance. Jika anda masih baru, dan memerlukan autoresponder hanya untuk follow up pelanggan dan kumpul list, saya sarankan gunapakai cara PERCUMA dulu sama ada MailChimp atau guna bayaran sekali seumur hidup dengan Emelmatik.

Dengan mengambilkira budget dan keperluan, anda perlu membuat keputusan yang tepat dan bukan hanya terikut-ikut jejak langkah orang yang sudah berjaya.

“Kadang kita hanya nampak kejayaan seseorang dan tidak nampak kesusahan yang mereka tempoh sebelum berjaya”

Contoh Squezepage yang saya guna autoresponder emelmatik >> KLIK SINI

MODEL BISNES ONLINE SEPARUH MASA - Download FREE

comments

Share Kepada Rakan

1 Comments

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

', 'auto'); ga('send', 'pageview');