Antara perkara yang menarik tentang Facebook adalah adanya Facebook Group. Disitulah tempat ramai peniaga online mempamerkan produk mereka dan cuba melakukan jualan tanpa FB ads

Malangnya, sejak beberapa bulan lepas, pihak Facebook telah MERANTAI beberapa aplikasi “autopost” ke group-group yang bukan milik mereka sebagai admin.

Situasi ini menyukarkan kerana pengiklan produk atau peniaga online terpaksa menghantar secara manual ke group-group iklan atau group sasaran mereka. Ini amat menyusahkan terutama bagi peniaga baru yang tidak punya modal untuk melakukan iklan melalui FB ads.

Namun begitu, di sini saya ada satu berita gembira. Ada solusi kepada keadaan ini. Saya telah temui 2 applikasi yang boleh menghantar AutoPost ke Facebook Group walaupun group tersebut bukan anda yang sebagai admin nya.

Disini saya hanya akan berkongsi salah satu darinya iaitu Facebook Group AutoPoster. Tools atau ROBOT ini anda boleh guna secara PERCUMA. Jika nak lebih banyak post dihantar anda hanya perlu upgrade sahaja mengikut terma dan syarat. Anda boleh daftar PERCUMA DISINI . 

FB Group AutoPoster ini berfungsi hanya untuk menghantar autopost ke group dan pages. Untuk USER PERCUMA, anda boleh hantar 50 post kepada Unlimit Group List.

Untuk bermula menggunakan Autoposter tersebut anda kenalah mengikut langkah-langkah dibawah:

[PENDAFTARAN DAN SETTING AKAUN]

1. Daftar PERCUMA DISINI

2. Kemudian scroll kebawah website tersebut dan KLIK pada butang Sign Up “FREE” dan ikut arahan yang diberikan untuk mendaftarkan akaun PERCUMA anda. Jika anda nak terus guna secara berbayar, so pilih Sign Up pada ruangan “Professional”.

Selepas anda klik Sign Up anda akan ke ruangan berikut. Sila Klik Start Setup.

3. Selepas itu masukkan pilihan Username & Password anda. Kemudian klik Register

4. Selepas Register, anda akan keruangan “First Step” seperti dibawah. Ruangan ini khusus untuk anda yang tidak pernah Register Sebagai Facebook Developer. Jika anda pernah saya sarankan anda TERUS KLIK “DONE THIS STEP” dan terus ke STEP KEDUA. Di Step KEDUA ada satu panduan video yang perlu tonton untuk dapatkan app id dan secret id. Jika anda belum pernah Register Sebagai Facebook Developer, sila ikut First Step dibawah terlebih dahulu.

5. Di STEP 2 anda diminta untuk tonton video bagi mendapatkan Facebook Application ID dan Application Secret ID. Sila ikut penerangan dalam video tersebut untuk anda mendapatkan Application ID dan Application Secret  . Setelah dapat no Application ID dan Application Secret, sila masukkan keruangan Paste Facebook Application ID & Secret dan TEKAN SAVE CHANGES.

6. Selepas itu, anda akan ke paparan berikut . Sila Tekan ADD FACEBOOK ACCOUNT. Sila KLIK OKEY untuk semua paparan yang akan muncul selepas anda Tekan ADD FACEBOOK ACCOUNT.

Setelah semua paparan anda tekan okey, anda akan kembali ke page diatas. Tahniah….Anda telah berjaya mendaftar dan buat setting ke atas akaun anda. Selepas itu, sila log-in semula.

[BAGAIMANA NAK MULA HANTAR POST]

Setelah selesai langkah-langkah Setting pada akaun diatas, Sila login semula.

Untuk anda memulakan penghantaran post iklan ke group anda perlulah melakukan Setting di ruangan Group List dahulu. Selepas itu barulah ke Campaign. Dan paling akhir ke ruangan Post & Schedule. Sila ikut 3 langkah dibawah.

 • Group Lists
  • Di ruangan Groups Lists, pertama sekali  anda perlu KLIK pada butang Add New Groups dan ikut arahan yang diberikan sama ada anda pilih untuk Upload Groups atau Add Groups satu persatu. Sila ikut langkah yang dipaparkan seperti dibawah. Saya cadangankan pilih langkah Upload Groups untuk mempercepatkan kerja anda.

Setelah selesai meng-upload Groups yang anda SUDAH Joint , KLIK pada butang Create New List untuk groupkan Facebook Group anda itu. Masukkan sekitar 50 Groups untuk satu list.

 • Campaign 
  • Setelah selesai ADD Group LIST, barulah anda ke ruangan Campaign. Di ruangan Campaign ini, anda diberi 3 pilihan iaitu Message sahaja, Message + Gambar atau Message + Video. Anda pilihlah mana yang bersesuai.

Sebagai contoh saya pilih Message dan Picture Campaign. 

Paparan di Facebook akan nampak seperti dibawah

Buat Duit Tanpa Produk Sendiri

 

 • Post & Schedule
  • Setelah siap Group List dan Campaign, kini masanya untuk anda menghantar iklan anda . Di ruangan ini, anda kena pilih Group List yang anda hendak hantar , kemudian pilih Campaign. Selepas itu, anda boleh pilih sama ada hendak hantar terus “Post Now” atau menjadualkan penghantaran “Schedule” (Schedule untuk keahlian berbayar sahaja)
  • Penghantaran ke setiap group dalam selang masa 15 minit untuk satu group. Had masa ini adalah untuk User Percuma. Jika anda berhasrat untuk Upgrade anda boleh tukar selang masa jadual masa penghantaran dari 4 minit ke 60 minit bagi setiap penghantaran pos ke group.

Kadang-kadang, membaca boleh mengelirukan. Untuk memudahkan pemahaman bagaimana nak buat 3 langkah tadi, sila rujuk youtube yang saya sediakan dibawah.

Hanya 3 langkah diatas diperlukan untuk menghantar post ke group facebook. MUDAH kan ? Untuk melihat berapa banyak post sudah dihantar, anda boleh ke ruangan “Activity” .

Ruangan “Activity” Log akan menunjukkan jumlah post yang sudah dilakukan oleh sistem/robot. Jangan risau .. anda boleh tutup atau logout website tersebut setelah setting dilakukan. Sistem akan menghantar secara autopost bagi pihak anda untuk post yang masih pending mengikut masa yang anda telah tetapkan.

Jadual dibawah merupakan jadual bayaran untuk menggunakan sistem ini. Perhatikan, FREE User boleh hantar ke Facebook Group tanpa had. Jika sistem ini yang anda cari-cari , so jangan berlengah lagi. Cuba hari ini. Daftar PERCUMA DI SINI

Moga dengan sedikit perkongsian ini dapat membantu peniaga online untuk memudahkan penghantaran iklan mereka kepada group-group di facebook sama ada public group atau closed group.

ps Setakat Oktober 2015 – saya dapati masih boleh hantar post ke closed group melalui applikasi ini.

UPDATE : Setakat Disember 2016 – Cuma Public Group boleh dihantar melalui applikasi ini. So, pilih cuma 50 group yang PUBLIC sahaja untuk dihantar ye.

MODEL BISNES ONLINE SEPARUH MASA - Download FREE

comments

Tags: ,

Leave a Reply